Poniatówka

Opublikowano przez on Cze 25, 2013 | 0 komentarzy

Wzgórze Poniatówka to miejsce nieco zapomniane przez mieszkańców oraz turystów odwiedzających Nałęczów, ale posiadające ogromny potencjał. Nasza Pracownia uzyskała szansę zaprojektowania tego terenu i dołożyła wszelkich starań, aby nowe zagospodarowanie wydobyło wszystkie walory Wzgórza. Prezentujemy plansze, które były punktem wyjściowym do prac projektowych. Po konsultacjach z inwestorem – Urzędem Miasta Nałęczów oraz po uwzględnieniu wytycznych konserwatorskich powstała koncepcja, której główne założenia to:Projekt Wzgórza Poniatówka w Nałęczowie

  1. Podkreślenie otwarć widokowych w kierunku południowym na łąki i dolinę rzeki oraz w kierunku zachodnio-północnym na zabytkowe wille przy ul. Poniatowskiego. 
  2. Usunięcie nieestetycznych samosiewów oraz odtworzenie runa parkowego zgodnie z warunkami siedliskowymi.
  3. Wprowadzenie punktu widokowego wraz z miejscem wypoczynkowym w postaci drewnianego tarasu z drewnianymi siedziskami. Całość konstrukcji będzie spójna i nie będzie zakłócała wizualnie chronionego obszaru.
  4. Poprowadzenie ścieżki na wzgórze wraz z kamiennymi schodami oraz ścieżki spacerowej okalającej szczyt.
  5. Oświetlenie zapewniające bezpieczeństwo użytkowników terenu: w strefie wejściowej: podkreślenie dyskretnym oświetleniem (na poziomie gruntu) miejsca kultu religijnego (kapliczka klasycystyczna) i „Dębu Wolności”-oświetlenie ciągów pieszych w prostej konwencji, na szczycie: podkreślenie dyskretnym oświetleniem (na poziomie gruntu) towarzyszącej drewnianemu krzyżowi Tilia cordata.
  6. Elementy małej architektury o prostych formach wykonane z drewna i corten. Na ławkach wzdłuż ciągów pieszych proponowane jest zamieszczenie informacji o domniemaniu istnienia na Górze Poniatowskiego wczesnośredniowiecznego grodu obronnego. Wszystkie elementy małej architektury zaprojektowano w prostej konwencji aby nie kolidowały z formą obszaru chronionego.Projekt Wzgórza Poniatówka

Mamy nadzieję, że realizacja projektu przebiegnie zgodnie z zamierzeniami, a Nałęczów zyska teren zieleni przyjazny mieszkańcom oraz atrakcyjny dla odwiedzających go turystów i kuracjuszy.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress