Ogród w Mełgwi

Ogród poddano rekompozycji, którą poprzedziła inwentaryzacja działki w zabudowie jednorodzinnej o powierzchni 8 arów. Na jej podstawie rozpoczęto prace projektowe.

 W przedogródku zaplanowano dosadzenia cisów. Przestrzeń pomiędzy ogrodzeniem, a żywopłotem cisowym została zagospodarowana krzewami ozdobnymi przesadzonymi z istniejącego ogródka (dereń ‘Sibirica Variegata’, pęcherznica ‘Diabolo’, krzewuszka ‘Variegata’). W części reprezentacyjnej – przed domem, wzdłuż podjazdu, po obu jego stronach zaprojektowano nasadzenia surmii odmiany Nana. Aleję wjazdową od strony zachodniej podsadzono strzyżonymi kulami bukszpanu zróżnicowanymi wielkością. W ten sposób powstały zielone obłoki, które przetkane są nasadzeniami czosnków ozdobnych, liatr i traw ozdobnych. Po przeciwnej stronie zaplanowano dosadzenia hortensji i pięciornika, a także kompozycję z krzewów iglastych (przesadzenie jałowców i utworzenie z nich szpaleru przy ogrodzeniu) , które będą stanowiły skuteczny parawan dla pojemników na śmieci. Wzdłuż ogrodzenia od strony północnej zaprojektowano rabatę cieniolubną o organicznym kształcie. Uzupełnieniem cieniolubnych bylin są nasadzenia hortensji. Przy pomieszczeniu gospodarczym zaplanowano nasadzenia powojników w kolorze fioletowym i białym. Wzdłuż zachodniej granicy działki zachowano iglasty żywopłot. Na wysokości tarasu zaprojektowano podwyższoną rabatę wypełnioną ziołami i aromatycznymi roślinami. Wykończenie tarasu będą stanowić gabiony. Ponadto poszerzono schody tarasowe. Przeciwwagą płaskiej przestrzeni tarasowej będzie wcinająca się w poziom trawnika rabata, obsadzona bylinami i ozdobnymi trawami, które wprowadzą dynamikę w przestrzeni. W miejscu krzewów owocowych (południowo-zachodnia granica działki), które zostały w projekcie przeniesione na przeciwległą stronę, zaplanowano posadzenie żywopłotu z cisów. Ciemnozielona, formowana ściana Taxus będzie stanowiła doskonałe tło dla kolorowych bylin i ozdobnych traw . Na tle muru oddzielającego posesję inwestora od działki sąsiadów zaprojektowano element wodny (podwójna kolumna wodospadowa i otaczający ją płytki zbiornik ze stopniowanymi kamiennymi płytami). Zaplanowano ponadto pomalowanie części muru na kolor ciemniejszy od obecnego odcienia szarości, aby w ten sposób uzyskać efekt iluzji przejścia. Uzupełnieniem kompozycji są krzewy, byliny i trawy ozdobne. Takie połączenie roślinności gwarantuje atrakcyjność miejsca nawet zimą (czerwone pędy Cornus Sibirica, snopy traw ozdobnych). W projekcie pod drzewami czereśni został umieszczony taras drewniany o organicznym kształcie. Całą przestrzeń wypoczynkową otaczać będą nasadzenia traw ozdobnych i wielobarwnych bylin. Wszystkie rabaty zostały wykończone jasnym żwirem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress