Projekt przestrzeni przyjaznej alergikom na tarasach Kliniki Pulmonologii SPSK Nr 4 w Lublinie

Podstawowym założeniem projektowanego zagospodarowania tarasu było stworzenie przestrzeni przyjaznej osobom z alergią, poprzez odpowiedni dobór roślin i materiałów. Koncepcję opracowano w dwóch konwencjach stylistycznych.

Taras w stylu skandynawskim oparto na harmonii i funkcjonalności, dominuje prostota. Meble są białe lub z olejowanego drewna. Ponadto zastosowano minimalistyczne dekoracje i naturalne tekstylia. Paletę kolorów utrzymano w chłodnych bielach, szarościach oraz chmurnych błękitach.

Taras w stylu nowoczesnym stawia na otwartą przestrzeń bez wyraźnego podziału wnętrz. Poszczególne części przestrzeni są inaczej zaaranżowane, ubrane w inne kolory i elementy. I tym właśnie zasygnalizowana jest ich odmienność funkcji. Jeden z zaprojektowanych tarasów działa kojąco i wyciszająco poprzez stonowaną kolorystykę oraz zieleń. Natomiast taras po przeciwnej stronie wpływa pobudzająco dzięki zastosowaniu intensywnych akcentów kolorystycznych.

 

Poniżej przedstawiamy alternatywny projekt

tarasy_aromaterapeutyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress