Projekt terenu przy Centrum Arteterapii w Skrzynicach

Punktem wyjściowym dla projektu był schemat funkcjonalno-przestrzenny terenu.  Wyodrębniono poszczególne strefy i przypisano im kolory odzwierciedlające ich charakter oraz zlokalizowane w nich funkcje.

przestrzen_interaktywna

 

Strefa różowa → SAD → strefa reprezentacyjna, powitalna, wyposażona w: huśtawki, ławki, stoliki i galerię „pod chmurką”.

Strefa żółta → ZAGAJNIK i ŁĄKA → strefa wypoczynku czynnego: tor przeszkód, staw kąpielowy- jako lustro baszty- z niewielką plażą, boisko do siatkówki plażowej. Staw kąpielowy o organicznym kształcie obsadzony roślinnością wilgociolubną, dla których tłem byłyby stare odmiany drzew owocowych. Granice wody wyznacza nie tylko roślinność, ale także drewniany pomost zakończony ramą obrazu natury.

Strefa zielona → POLA i ŁĄKA → miejsce na ognisko z ażurową konstrukcją z kolorowymi szybami, ogródek warzywny na poziomie gruntu i na podwyższonych rabatach, które przystosowane są do potrzeb osób niepełnosprawnych, niewielki ogród owocowy.

Strefa fioletowa → DOM i najbliższe otoczenie → rosyjska sauna, rabaty ozdobne, strefa oddzielona od strefy różowej zielonym płotem z wierzby. Od strony modrzewia poprowadzono kładkę przechodząca w taras zakończony ponad polem uprawnym ramą obrazu natury.

Całość terenu obsadzono bylinami w dużych grupach – styl ogrodu rustykalnego/ wiejskiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress