Technologia zielonych dachów przynosi wiele korzyści ekologicznych oraz ekonomicznych.
- zielone dachy łagodzą klimat miejski;
- rośliny w wyniku procesów biochemicznych oddają do otoczenia tlen i jonizują ujemnie powietrze w otoczeniu;
- zielona pokrywa dachu wychwytuje z zanieczyszczonego powietrza kurz (1 m² zieleni może zatrzymać około 200 g kurzu);
- dach o powierzchni 15 m² produkuje w ciągu roku tlen dla 10 osób. Jednocześnie może pochłonąć 10-20% pyłów i gazów z powietrza;
- dzięki obniżeniu temperatury w pobliżu zielonego dachu ograniczone zostaje powstawanie smogu, który ma szkodliwy wpływ na środowisko naturalne i na zdrowie mieszkańców;
- warstwy dachów zielonych wykazują zdolności retencjonowania wody opadowej;
- roślinność na zielonych dachach pełni także rolę ekosystemu dla wielu gatunków owadów i ptaków;
- zmniejszają hałas uliczny- przez odbicie i częściowe pochłonięcie około 20 – 30 dB.;
- działają jako dodatkowa izolacja dachu, zarówno termiczna jak i chroniąca pokrycie dachu przed uszkodzeniami; zewnętrznymi;
- zielone dachy pozwalają odzyskać utraconą pod zabudowę powierzchnię biologicznie czynną;
- zielone dachy stanowią skuteczną barierą przeciwogniową;
- stosowanie roślinności na dachach i elewacjach budynków jest jednym z elementów architektonicznego kształtowania przestrzeni.
A my rozpoczynamy prace na wysokościach… 🙂